Microalgen zetten CO2 om!

Navigatiebalk:

Wij maken verse hoeveproducten op een ambachtelijke Ún milieuvriendelijke wijze!

aLgriculture Temse

Niet alleen dierlijke producten, nu ook plantaardig eiwit!

In 2021 starten wij met een nieuw project: een microalgenreactor op een melkveebedrijf met een circulair voedselweb.

In de eerste plaats is dit bedoeld als klimaatmitigatie: wij zetten al methaan uit de mest van koeien om in CO2. Hierbij produceren we groene stroom...

Methaan is 30 keer schadelijker dan CO2 in het kader van klimaatopwarming. CO2 uitstoten is dus veel minder erg dan methaan uitstoten, maar wat als we ook die CO2 gaan opvangen?

Dan kunnen we daarmee plantjes kweken, bijvoorbeeld groenten, maar dit vereist wel een gesloten kweeksysteem zodat de CO2 niet meer kan ontsnappen.

Zo kwamen we bij een aquacultuur: een gesloten reactor met single-cells, laat het ons waterplantjes noemen. De plantjes die de hoogste hoeveelheid CO2 per hectare kunnen omzetten zijn dan microalgen. Deze microalgen zorgen zo voor een onevenaarbare zuurstofproductie per hectare!

Als je een microalgensoort kweekt die goedgekeurd is als levensmiddel en maar liefst voor 50% tot 75% bestaat uit proteines, kan je de hoogst mogelijke hoeveelheid plantaardig eiwit voor onze voeding per hectare kweken.

Dit is dan ook precies wat wij van plan zijn, we breiden niet uit in aantal dieren, maar met een nieuwe teelt.

Op die manier kunnen we enerzijds zuivel verkopen, en anderzijds plantaardige producten vermarkten. Zo zorgen de landbouwers van de toekomst voor lokale productie en voor elk wat wils in de Belgische winkels!

Microalgen kweek je best met fotosynthese, als je ze daarentegen op suiker kweekt, in het donker, breken ze geen CO2 af, en leveren ze geen klimaatvoordeel, zonde!

Onze microalgen hebben ook andere voedingsstoffen nodig naast CO2: vooral stikstof en fosfor. Volgens wetenschappers kan je de algen perfect kweken op sap dat je perst uit grasresten. Hier gaan we de komende jaren onderzoek naar doen!

Op middellange termijn wordt het mogelijk dat wij de algen volledig kunnen laten groeien met behulp van organische voeding van eigen teelt, dan is de cirkel helemaal rond. De meest koolstofbewuste landbouw vind je in Temse!

Extra info via e-mail: kris@algriculturetemse.be

VU: Kris Heirbaut, Heirbaut aLgriculture

www.vlaanderen.be/pdpo

vlag1

New Logo

Artisanale zuivelverwerking resulteert in de lekkerste pure en natuurlijke hoeveproducten!