Circulaire landbouw

KRINGLOOP-BOEREN


Het is onze hoofdbekommernis een toekomstbestendig landbouwbedrijf uit te baten met een beperkte milieu-impact.

De dag van vandaag is boeren immers meer dan louter voedsel produceren. Steeds vaker verwacht men dat ook de landbouw een bijdrage levert inzake de klimaatmitigatie.

De stap zetten naar circulaire landbouw was voor ons dan ook een logische keuze.

Bij circulaire landbouw of kringloop-boeren draait alles rond het principe dat alle biomassa optimaal gebruikt worden. De reststromen van de ene keten zijn de grondstoffen voor een andere keten. Hierbij is het essentieel dierlijke en plantaardige productie aan elkaar te knopen en een balans te vinden tussen beide. Op die manier kan de kringloop gesloten worden.

Schematisch ziet onze bedrijfskringloop er als volgt uit:

Kringloopboeren bedrijfskringloop circulaire landbouw

HOE WIJ TE WERK GAAN


koeien grazen in een wei met bomen rond

DE KOE IN DE WEI


De koe in de wei is voor ons een echte must. Weidegang vinden wij dan ook een evidentie. 'Onze dames' krijgen bij ons de kans om bijna 6,5 maanden lang gedurende 8 uur per dag te doen wat ze het liefste doen: grazen in de wei.

Een koe die in de wei mag kan eens volop lopen en haar natuurlijk kudde-gedrag ontwikkelen.

Langs onze weides staan verschillende bomen en struiken. Dit weidescherm zorgt voor schaduw op zonnige dagen.

Onze koeien eten biologisch gras, dàt smaakt!

GROENE STROOM UIT MEST


In het weide-seizoen blijven de koeien 16 uur per dag in de stal. De mest die daar verzameld wordt is de grondstof voor de groene stroom die we opwekken.

 

De mest in deze reactor wordt op een constante temperatuur van ongeveer 40°C gehouden en gemixt. Daardoor produceren de anaerobe organismen methaangas, dat wordt afgeleid naar de container. Daar wordt dit biogas verbrand om groene stroom te generen. Met deze bedrijfseigen elektriciteit slagen we erin onze hoevewinkel van stroom te voorzien. De CO2 die tijdens het verbrandingsproces vrijkomt wordt afgevangen en aangewend voor de teelt van micro-algen.


De vergiste mest, het digestaat, wordt gebruikt om akkers en weilanden mee te bemesten.

groene stroom uit mest
permanente teelt met rode klaver, luzerne en smalle weegbree

CARBON FARMING


Als boer kunnen wij een unieke 'eco-service' leveren aan de samenleving: koolstof vastleggen in onze landbouwbodems.

De term Carbon Farming of Koolstoflandbouw duidt op een reeks van maatregelen/goede landbouwpraktijken die ervoor zorgen dat er beduidend meer koolstof kan vastgelegd worden in de bodem. Op die manier kan de boer net een positieve bijdrage leveren inzake het CO2-verhaal en actief meewerken aan de klimaatmitigatie.


CO2 bestaat uit O2: zuurstof en C: carbon of koolstof.

En net die koolstof is een heel nuttige stof voor een landbouwer. Het zorgt voor een betere bodemkwaliteit en voor teelten die klimaatrobuuster zijn (beter bestand tegen langdurige droogte of intense regenval).


Wij zijn actief bezig met Carbon Farming. 

Voor deze bijkomende koolstofopslag ontvangen wij als boer zgn. 'carbon credits'. Bedrijven of fabrieken die hun CO2-uitstoot willen compenseren, kunnen hun steentje bijdragen voor het klimaat en deze credits kopen via claire-co2.com.

TEELTEN


Op ons akkerland niet de overheersende teelten zoals maïs en aardappelen, maar biodiversiteit troef.

Wij voederen onze dieren een zelf geteeld mengsel van grassen, klavers en kruiden uit wel 8 verschillende plantenfamilies. Daardoor kunnen we de koeien een rantsoen aanbieden dat van nature uit voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bevat.


Dergelijke mengteelten behoeven bovendien geen kunstmest  en geen sproeistoffen en lenen zich daarom nog meer voor biologische landbouw.  Zo kunnen we de nutriëntenkringloop in balans houden en wordt het milieu minder belast. Zo veel mogelijk melk uit de koe halen is niet ons doel, wie kringlopen wil sluiten, weet dat je bodem bepaalt hoeveel voedsel je kan produceren.


We telen ook tarwe, voor Het Traagste Brood.

Met niet-kerende bodembewerking zorgen we voor grond die een gezonde graanteelt kan dragen. De granen die we telen zijn oude Belgische tarwerassen, geselecteerd om de kwaliteit en smaak weer te vinden die de grootvader van bakker Marc broodnodig vond!

https://www.broodnodig.be/


gras harken met een groene tractor van John Deere