Algen-farm

ALGEN-TEELT


Micro-algen zijn kleine eencellige "plantjes". Op ons bedrijf telen we de micro-alg chlorella. Dit is een groene zoetwateralg met een diepe groentesmaak die wat doet denken aan waterkers of spinazie.

Chlorella betekent letterlijk 'klein groen blaadje', deze alg zit dan ook boordevol chlorofyl. Daardoor kan ze voor een opvallende , natuurlijke groene kleur zorgen.


Door algen te telen spelen we in op de maatschappelijke vraag naar meer plantaardige eiwitten.

Algen kennen vele toepassingsmogelijkheden en zijn echte superfoods: ze zijn rijk aan eiwit en het zijn krachtige anti-oxidanten. Ook brengen algen veel mineralen aan en zijn ze een bron van omega3 vetzuren. Bovendien bevat de alg chlorella ook vitamine B12, zeker niet onbelangrijk!


Wij telen de chlorella in een waterbesparend systeem. Onder invloed van het natuurlijke zonlicht doen algen aan fotosynthese, hierbij breken ze CO2 af en zorgen ze voor zuurstof.

chlorella sorokiniana

TELEN VAN MICRO-ALGEN

De CO2 die vrijkomt bij de productie van onze groene stroom wordt afgevangen en gezuiverd.

Vervolgens wordt deze aangewend als medium voor de algenteelt.

na het oogsten hebben  de verse algen de consistentie van tandpasta

VERSE ALGENMASSA

Eens de algen voldoende gegroeid zijn, worden ze volautomatisch geoogst. De verse algenmassa met ontsloten celwanden vindt dan zijn weg naar de verwerkingsindustrie. Zo zijn algen breed inzetbaar in een scala aan producten.

terras op de boerderij  nabij fietsknooppunt 99 waar fietsers welkom zijn

GRASS 2 ALGAE

Kunstmest proberen we te vermijden. Vandaar de zoektocht om aan de stiksstofbehoefte van algen te voldoen met grassap. Sommige algensoorten groeien zelfs veel sneller als je hen met grassap voedt.


Voor de opbouw van ons initiële algenproject 'Een circulair voedselweb op een melkveebedrijf met een microalgenteelt' krijgen we steun van het Vlaams Departement van Landbouw en Visserij, zoals we ook kregen voor het project 'Grass2Algae' dat beoogde om de circulariteit van de algenkweek te verhogen.

Met de steun van PDPO

www.vlaanderen.be/pdpo

Extra info via mail: heirbautlv@telenet.be

V.U. Kris Heirbaut, Heirbaut aLgriculture Comm V

PROEF ONZE ALGEN


In onze hoeve-winkel vind je behalve zuivelproducten ook een leuk assortiment producten op basis van algen (chlorella)

Kris Heirbaut en Ginny de Meulemeester van de Heirbaut Hoeve in Temse
Bij mengen van de zelf samengestelde mengteelt krijgt boer Paul hulp van de kleinkinderen

- Algen-ijs: Hoeve-ijs met algen gemaakt met dagverse melk van onze eigen koeien en chlorella natuurlijk.


- Vlaamse Algenkaas: een rauwmelkse kaas waaraan gedroogde algen zijn toegevoegd. Deze kaas is prachtig gemarmerd. Verkrijgbaar in bolletjes van 650g of in vacuüm verpakte blokjes van ongeveer 200g/stuk.


- Chlorella: Gedroogd algenpoeder. Ideaal om shakes, smooties, granola en overnight oats mee te boosten. Geeft ook een mooie groene kleur en extra voedingswaarde aan uw verse aardappelpuree, zelfgemaakte pasta of huisbereid gebak. Ook een simpele omelet krijgt net dat tikkeltje extra met een snuifje chlorella erbij.


- Matchella: thee-blend van matcha en chlorella


- Pure chocolade met algen:  verfijnde Infinity Black chocolade gecombineerd met chlorella.


- Speltspeculaas met algen: een luchtige speculaas op basis van speltmeel uit de Wase Polder verrijkt met chlorella.

WEBSHOP


Al onze algenproducten zijn ook bestelbaar via onze webshop.

Flexibel: kies zelf uw afhaalmoment & Gemakkelijk: bestel en betaal online via de webshop.

ONDERZOEK


NWE Interreg IDEA doer doet research naar het potentieel van algen in Noord-West Europa

In Noord-West-Europa is de algensector nog in volle ontplooiing. 


Het NWE Interreg-project IDEA wil zich toespitsen op de ontwikkeling en de uitrol van een economisch rendabele  'algenketen'. Bij dit onderzoeksproject zijn verschillende partners uit diverse Europese landen betrokken, waaronder ook ons bedrijf.


Door de groeiende wereldbevolking moet gezocht worden naar nieuwe duurzame voedselbronnen voor mens en voor dier, gezondere cosmetica en nieuwe scheikundige producten van natuurlijke oorsprong. Op al deze vlakken hebben algen veel potentieel. Bovendien kunnen algen CO2 omzetten in zuurstof en hebben ze enkel nutriënten en licht nodig om te groeien. Het telen van algen neemt ook niet veel ruimte in. 


Via het project IDEA wil Europa inzetten op innovatie en procesontwikkeling, en dit doorheen de hele algenketen: van teelt tot vermarkting!



Meer specifiek wil IDEA innovaties aanmoedigen m.b.t.:


- Algensoorten die goed gedijen in het klimaat van NW-Europa

- Ontwikkeling van een geautomatiseerde watercirculatie, oogstmachines en alternatieve CO2-bronnen

- Concepten betreffende opslag, logistiek en bewaring van algenbiomassa

- Oprichten van regionale activiteiten voor algenverwerking. Hier wil men werken naar analogie van zuivelfabrieken. Daar staan melkerijen in voor de verwerking van de rauwe melk  tot o.a. kaas, boter, ijs, melkpoeder, incl de valorisatie van restfracties zoals wei en de vermarkting van het eindproduct. 

Met steun van ERDF , European Regional Development Fund .

We werken onder andere samen met VITO, Swansea University en Universiteit Twente. De totale projectsteun van ERDF bedraagt € 4 080 000,00 , de ERDF steun voor de inspanningen die ons bedrijf voor dit project levert, bedraagt € 52 804,80 .

Share by: