Circulaire landbouw

KRINGLOOP-BOEREN


Het is onze hoofdbekommernis een toekomstbestendig landbouwbedrijf uit te baten met een beperkte milieu-impact.

De dag van vandaag is boeren immers meer dan louter voedsel produceren. Steeds vaker verwacht men dat ook de landbouw een bijdrage levert inzake de klimaatmitigatie.

De stap zetten naar circulaire landbouw was voor ons dan ook een logische keuze.

Bij circulaire landbouw of kringloop-boeren draait alles rond het principe dat alle biomassa optimaal gebruikt worden. De reststromen van de ene keten zijn de grondstoffen voor een andere keten. Hierbij is het essentieel dierlijke en plantaardige productie aan elkaar te knopen en een balans te vinden tussen beide. Op die manier kan de kringloop gesloten worden.

Schematisch ziet onze bedrijfskringloop er als volgt uit:

Kringloopboeren bedrijfskringloop circulaire landbouw

HOE WIJ TE WERK GAAN


koeien grazen in een wei met bomen rond

DE KOE IN DE WEI


De koe in de wei is voor ons een echte must. Weidegang vinden wij dan ook een evidentie. 'Onze dames' krijgen bij ons de kans om bijna 6,5 maanden lang gedurende 8 uur per dag te doen wat ze het liefste doen: grazen in de wei.

Een koe die in de wei mag kan eens volop lopen en haar natuurlijk kudde-gedrag ontwikkelen.

Langs onze weides staan verschillende bomen en struiken. Dit weidescherm zorgt voor schaduw op zonnige dagen.


De melk die onze koeien produceren, mag dan ook 'weidemelk' genoemd worden.

GROENE STROOM UIT MEST


Door de mest van de koeien te vergisten in een bioreactor slagen we erin onze methaanuitstoot beperken, én groene stroom te produceren. Dit systeem werkt als volgt:


In het weide-seizoen blijven de koeien 16 uur per dag in de stal. De mest die daar verzameld wordt is de grondstof voor de groene stroom die we opwekken.

 

De mest in deze reactor wordt op een constante temperatuur van ongeveer 40°C gehouden en gemixt. Daardoor produceren de anaerobe organismen methaangas, dat wordt afgeleid naar de container. Daar wordt dit biogas verbrand om groene stroom te generen. Met deze bedrijfseigen elektriciteit slagen we erin onze hoevewinkel van stroom te voorzien. De CO2 die tijdens het verbrandingsproces vrijkomt wordt afgevangen en aangewend voor de teelt van micro-algen.


De vergiste mest, het digestaat, wordt gebruikt om akkers en weilanden mee te bemesten.

groene stroom uit mest
permanente teelt met rode klaver, luzerne en smalle weegbree

CARBON FARMING


Als boer kunnen wij een unieke 'eco-service' leveren aan de samenleving: koolstof vastleggen in onze landbouwbodems.

De term Carbon Farming of Koolstoflandbouw duidt op een reeks van maatregelen/goede landbouwpraktijken die ervoor zorgen dat er beduidend meer koolstof kan vastgelegd worden in de bodem. Op die manier kan de boer net een positieve bijdrage leveren inzake het CO2-verhaal en actief meewerken aan de klimaatmitigatie.


CO2 bestaat uit O2: zuurstof en C: carbon of koolstof.

En net die koolstof is een heel nuttige stof voor een landbouwer. Het zorgt voor een betere bodemkwaliteit en voor teelten die klimaatrobuuster zijn (beter bestand tegen langdurige droogte of intense regenval).


Wij zijn actief bezig met Carbon Farming. In 2021 zetten we een deel van ons akkerland om in een permanente teelt van grasklaver met kruiden. Op een ander perceel doen we aan agroforesty of boslandbouw. Daar plantten we 175 bomen verspreid over 3 rijen. Tussen de rijen door telen we voedergewassen voor onze koeien.


Door aan Carbon Farming te doen compenseren we jaarlijks 34 ton CO2 extra. Van maatschappelijke dienstverlening gesproken!

Voor deze bijkomende koolstofopslag ontvangen wij als boer zgn. 'carbon credits'. Bedrijven of fabrieken die hun CO2-uitstoot willen compenseren, kunnen hun steentje bijdragen voor het klimaat en deze credits kopen via claire-co2.com.

EIGEN RUWVOER


Op ons akkerland geen klassieke teelten zoals maïs en tarwe, maar biodiversiteit troef.

Wij voederen onze dieren een zelf geteeld mengsel van grassen, klavers en kruiden uit wel 8 verschillende plantenfamilies. Daardoor kunnen we de koeien een rantsoen aanbieden dat van nature uit voldoende eiwitten, mineralen en vitamines bevat.


Dergelijke mengteelten behoeven bovendien geen kunstmest en geen sproeistoffen. Zo kunnen we de nutriëntenkringloop in balans houden en wordt het milieu minder belast. Zo veel mogelijk melk uit de koe halen is niet ons doel, wel zo veel mogelijk melk produceren met voer van eigen land.

Daarmee zijn we terug bij de koe beland én is de kringloop rond.

gras harken met een groene tractor van John Deere

10%


Van de melk wordt op de boerderij zelf verwerkt

34 ton


Extra CO2 jaarlijks gecompenseerd door carbon farming

78%


Blijvende teelten zonder grondbewerking en zonder ploegen

12.000 kg


Minder methaanuitstoot per jaar dankzij biogasinstallatie
Share by: